Vila Vedrana Ćorluke i Franke Batelić u Zagrebu osvojila svjetsku nagradu

VILA Vedrana Ćorluke i Franke Batelić u Kozarčevoj ulici u Zagrebu osvojila je prestižnu nagradu u kategoriji obiteljskog stanovanja na natječaju Architecture Masterprize 2023. Projekt potpisuje zagrebački arhitektonski studio Dva arhitekta, koji se viješću pohvalio na društvenim mrežama.

Inače, u javnosti je poznato kako je riječ o obiteljskoj kući Vedrana Ćorluke i Franke Batelić, a isti je projekt bio nominiran za nagradu najbolje stambene arhitekture u 2022. godini, koju dodjeljuje Udruženje arhitekata Hrvatske. Započeli su gradnju kuće 2018. godine, a par je uselio 2021.

“Naglašeno suzdržana arhitektura kuće”

U opisu vile tada je pisalo: “Na strmom terenu, uz usječenu i vijugavu ulicu elitne zagrebačke četvrti samostojećih obiteljskih kuća, arhitekti formiraju pauzu u strogom ritmu ulice povlačeći se s građevnog pravca susjednih zgrada u dubinu parcele. Svijetu razigranih, često narativnih oblika, materijala i krovova ulice suprotstavljaju naglašeno suzdržanu arhitekturu kuće.

Ona je kvadar od opeke izdignut na platformu. Oduzimanje iznutra stvara okosnicu projekta: trodimenzionalnu šupljinu koja se proteže kroz presjek od suterena do krova te u tlocrtu između sva četiri pročelja. To protezanje nikad nije ostvareno direktno ni kontinuirano, nego su prodori i veze međusobno ulančani gradeći kompleksne odnose između pojedinih scena obiteljskog života.”

Fotografije vile možete pogledati ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *