Par prodao dva stana da plate krstarenje koje je otkazano: “Postat ćemo beskućnici”

KARA i Joe Youssef iz Ohija bili su oduševljeni kad su čuli za putovanje Miray Cruises Life at Sea, na koje su trebali krenuti 1. studenog i provesti 1095 dana na moru, zaustavljajući se u 382 luke diljem svijeta. Prodali su oba svoja stana i potrošili gotovo svu životnu ušteđevinu da bi im se nekoliko dana prije polaska na krstarenje reklo da je putovanje otkazano.

Par je zapeo u hotelu u Istanbulu i čekaju povrat svog novca. “Zavlačili su nas i tjerali nas da gajimo nadu do zadnje minute. Prodali smo sve što imamo kako bismo ostvarili ovaj san. Osjećamo se potpuno poraženo”, rekla je Kara za The New York Times.

Skupo krstarenje

Prema tom mediju, ideja za krstarenje na kojem će se oploviti svijet došla je od poduzetnika po imenu Mikael Petterson u lipnju 2022. godine. On se povezao s vlasnikom Miraya Vedatom Ugurluom, koji je predložio plovilo koje ima 400 kabina i može primiti do 1000 putnika.

Tvrtka je krstarenje najavila u ožujku 2023. i, unatoč visokim cijenama, ono je izazvalo veliku potražnju te su stotine ljudi počele rezervirati svoje kabine, čije su se cijene kretale od 90.000 do 975.000 dolara.

No problemi su nastali kada se javila zabrinutost oko količine goriva koja bi bila potrebna da se stigne do odredišta. Otprilike u isto vrijeme tvrtka je počela imati problema s “obradom transakcija kreditnom karticom”.

Usred stalnih napetosti, Mikael je prekinuo veze s krstarenjem i Mirayom, zbog čega su se Youssefovi zabrinuli zbog tisuća dolara koje su već platili. “Osjećali smo se jako nervozno”, rekla je Kara. Razgovarali su s ostalim putnicima i potpredsjednicom za strategiju poslovnog razvoja u Mirayu Kendrom Holmes. Ona im je dala nadu da će krstarenja ipak biti. 

Još nisu dobili povrat novca

“Kendra je bila vrlo uvjerljiva i predana. Bila je vrlo realna, dok nam je Mikael obećavao kule i gradove”, kaže par. U lipnju je kompanija kazala da je za krstarenje neviđena potražnja i da traže dodatni brod kako bi primili sve zainteresirane. Kara je 16. studenog doznala da je brod kojim su trebali na krstarenje kupila druga tvrtka, a zatim su otkrili i da je Kendra dala otkaz u Mirayu. 

Još jedna putnica, 68-godišnja Mary Rader, digla je 80.000 dolara iz svoje štednje kako bi platila krstarenje. No račun za uplatu putovanja nikad nije dobila. “Tada sam shvatila da nešto nije u redu, ali sam bila zarobljena jer sam već izvršila uplatu”, rekla je. 

Početkom prosinca Vedat Urglu potvrdio je da je krstarenje otkazano zbog dugova i nedostatka sredstava. “Pokušali smo pronaći rješenje, ali nismo mogli dobiti investitore”, rekao je. Do 28. prosinca, kada je par dao intervju medijima, nisu dobili povrat novca.

Rok za povrat novca bio je do 22. prosinca, a kada je taj datum prošao, tvrtka je izjavila da imaju problema s bankom. Odsjeli su u Istanbulu, u hotelu koji je platila tvrtka koja je organizirala krstarenje. “Uskoro bi mogli postati beskućnici”, rekla je Kara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *