Jeste li već čuli za teoriju zavjere vezanu uz boje? Ova ju je ponovno potaknula

PANTONE Color Institute je, kao svjetski autoritet za boje, nastavio tradiciju određivanja boja koje će obilježiti narednu godinu. Za 2024. godinu predvidjeli su vladavinu Peach Fuzza – narančasto-ružičaste nijanse za koju kažu da “donosi udobnost, smirenost i ljepotu”.

Boju opisuju kao “modernu s referencijama na prošlost”.

“U potrazi za nijansom koja odražava našu urođenu čežnju za bliskošću i povezanošću, odabrali smo boju koja zrači toplinom i modernom elegancijom. Nijansa koja odjekuje suosjećanjem nudi taktilni zagrljaj i bez napora spaja mladenačko s bezvremenskim”, izjavila je ranije Leatrice Eiseman, izvršna direktorica instituta. 

Što su birali prijašnjih godina?

Lani su za boju godine odabrali Viva Magentu. Odabir Instituta za boje Pantone namijenjen je odražavanju najnovijih trendova u svim sektorima, uključujući modu, ljepotu, tehnologiju, dizajn i uređenje doma. 2022. godine Pantone je odabrao zelenkastu nijansu nazvanu Very Pery, što je bio prvi put da je tvrtka proizvela novu nijansu za boju godine umjesto da odabere neku iz svoje arhive.

Inače, posljednjih godina neki tvrde da Panetone ne “predviđa” boju, već utječe na nju. Naime, kako izbor boje godine postaje sve popularniji, tako nastaju i brojne teorije zavjere oko toga da na odabir utječu svjetske kompanije kako bi povećale zaradu. Tako zagovornici ove teorije tvrde da je lani za boju godine odabrana Viva Magenta zbog dolaska filma Barbie.

“Tko je ove godine platio? Što će nam prodati?” pitaju se tiktokeri sad. “Nijedan logo me ne asocira na ovo, jako čudno. Mislim da nismo ni svjesni što nas čeka”, govore.

Niže možete pogledati koje boje su birali prethodnih godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *