FOTO U selu u Švedskoj izmjereno -41.6°C. Pogledajte kako tamo izgleda zima

DILJEM Europe padaju temperature. Tijekom vikenda u Berlinu i Parizu bi trebalo biti ispod nule, a britanski meteorološki ured izdao je upozorenje o jakoj kiši i vjetrovima. Ovog tjedna u Helsinkiju bi trebalo biti oko -18 stupnjeva Celzijusa, a u Oslu su za vikend najavili -20.5°C. U utorak ujutro ledene temperature zabilježene su u Skandinaviji.

U selu u Švedskoj je ispod -40°C

Finska i Švedska zabilježile su najniže temperature ove zime, a hladnoća i snijeg poremetili su promet. Jedno selo u Švedskoj debelo je ispod nule, piše AP News.

Nikkaluokta, malo selo naseljeno autohtonim narodom Sami u sjevernoj Švedskoj, zabilježila je rekordno nisku temperaturu ove zime. U utorak ujutro tamo je izmjereno -41.6 stupnjeva Celzijusa, izvijestila je švedska javna televizija SVT. 

“Ovo je najniža temperatura koju smo dosad imali ove zime, a na sjeveru će i dalje biti prilično hladno”, rekao je meteorolog SVT-a Nils Holmqvist.

O Nikkaluokti

Nikkaluokta je švedsko selo koje pripada općini Gällivare, graniči s općinom Kiruna, najbližim urbanim područjem udaljenim nekih 60 kilometara. U blizini su nastanjene dvije Saami zajednice koje još uvijek drže stada polupripitomljenih sobova.

U selu se nalazi planinarski dom, zajedno s malom trgovinom mješovitom robom i restoranom, kapelicom i komercijalnom helikopterskom bazom koja je otvorena samo tijekom ljetnih mjeseci. Selo je popularno polazište za nekoliko pješačkih i skijaških staza u području Kebnekaise.

U Nikkaluokti vlada arktička klima kojoj su karakterističke vrlo niske temperature tijekom cijele godine. Temperature od minus 40 Celzijusa nisu neobične za ovo područje. Čak i tijekom svibnja tamo je uglavnom ispod nule. 

Zanima li vas kako izgleda zima u tom selu? Pogledajte na fotografijama u nastavku. 

A ovako to izgleda kada nema snijega…

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *